Toprak - Timaş Yayınları

toprak-9786050832402.jpg
INSTAGRAM PAYLAŞIMLARI
Ölüler yaşamı anlatırsa…
Marka: Timaş Yayınları
Kitaplık: Edebiyat Kitaplığı
Diziler: Dünya Edebiyatı
Sayfa / Ebat: 208s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Mart’20 / Mart’20
Baskı Sayısı: 1
Tercüman:
Kapak Tasarım:
ISBN: 978-605-08-3240-2
Barkod: 9786050832402
Orijinal Dil: Almanca
200.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

Bir hayattan geriye ne kalır? Belli bir duyguya ait bir hikâye mi, bir anı mı? Ölüler hayatlarına geri dönebilseler ne söylerlerdi?

Biri kocasının bir ömür boyu elini tuttuğunu hatırladı. Biri doğdu, kumar oynadı ve öldü. Başka birinin hayatında çok insan oldu, ama sadece birini sevdi. Her şey bittiğinde de pişmanlıklar ve çelişkiler içinde olan ölüler; aşklarını, ailelerini, kırgınlıklarını, yalnızlıklarını, doğrularını ve yanlışlarını anlatıyor bu romanda.

Robert Seethaler Toprak’ta ölümün insan hayatındaki yerini, öteki dünyadan bir insanın yaşayanlara neler anlatacağını, hayatına dair neleri anlatmayı seçeceğini, bir olayın farklı kişilerce nasıl yorumlanacağını etkileyici bir kurguyla gözler önüne seriyor. Regaip Minareci’nin çevirisiyle…

 

“Eğer hayatımdan tek bir anı seçecek olsam, size ne anlatabilirdim? …İşte bu soru, bu kitabı özel kılan şey. Avusturyalı yazar Seethaler, en sevdiğim yazarlardan. ” Christine Westermann, WDR

“Robert Seethaler, Almancanın ve Alman edebiyatının büyük zanaatkârı.” Philipp Haibach, The World

“Her şey mükemmel bir biçimde bir araya gelmiş. Okurken durmak istemiyor, sonuna geldiğinizdeyse üzülüyorsunuz. Seethaler’ın onurlu karakterlerine yansıttığı ustalığı, Alman edebiyat tarihinin nadir örneklerinden.” Andreas Platthaus, FAZ

“Eğer yazar sözü bir köydeki yirmi dokuz ölüye hikâyelerini anlatması için bıraktıysa, eğer hiçbir ayrıntısını değiştirmeden sıradan bir hikâyeyle dahi okuru etkileyebilmeyi başardıysa, eğer biyografilerin ufak ufak büyümesine engel olmadıysa ve bir roman haline getirdiyse… Bu, Seethaler’ın muhteşem bir hikâye anlatıcısı olduğunun kanıtı.” Stephan Hebel, Frankfurter Rundschau

Editörün görüşü
Man Booker ve Dublin Literary Award finalisti Robert Seethaler'ın son kitabı Toprak, yaşam ve ölümün iç içe geçtiği, ölüleri yaşayanlardan ayıramadığımız ilgi çekici bir roman. Bir bilinmeyen olarak ölüm, insanın ancak bu dünyadan göçtüğü zaman gerçek bilgisine ulaşacağını düşündüğümüz bir olaydır. Bu açıdan roman felsefi okumaya da olanak sunar. Bazı olaylara farklı anlatıcılar tarafından değinilmesi, üstünden zaman geçtikçe olaylara farklı bakılması, bir anlatının başka anlatıcıların hikâyesinde de yer bulması, farklı perspektiflerden anlatılan olaylar romanı ilgi çekici kılıyor.
En önemli cümle
İnsan, ancak ölümü geride bıraktıktan sonra yaşamı hakkında kesin bir yargıya varabilir.
Bu kitap neden önemli
Türkiye’de Bütün Bir Ömür ve Tütüncü Çırağı ile tanınan Robert Seethaler, yeni romanı Toprak’ta kurmaca bir kasabada yer alan mezarlığa odaklanıyor. Mezarlık sakinlerinin hikâyeleri, yaşadıkları yere dair bir portre çizerken çoksesli bir anlatımla hayata dair bir bakış sunuyor. Roman, yaşlı bir adamın mezarların arasında oturup bir şekilde hayatına girmiş ölüleri düşünmesiyle başlıyor. Ölülerin anlattığı hikâyeler hayatın ne olduğuna dair ihtiyatlı bir cevap niteliği taşıyor. Karakterler, yaşamlarını özetlemektense önemsiz gibi gözüken; ancak hayatlarının bütününe yansıyan ufak anları anlatıyorlar. Bir bilinmeyen olarak ölüm, insanın ancak bu dünyadan göçtüğü zaman gerçek bilgisine ulaşacağını düşündüğümüz bir olayken Seethaler’ın şiirsel anlatımı ve her karaktere özgü yarattığı üslup okuru dinginliğe ve tamamlanmış hayatın telaşsız güzelliğine şahit olmaya çağırıyor.
Anahtar kelime
Ölüm, Hayat, Vicdan, Aşk, Ayrılık, Aile, Mezarlık, Kasaba, Hatıra, Bilinç

Diğer kitaplara göz atın