Bir Sinir Sistemi Romanı - Timaş Yayınları

bir-sinir-sistemi-romani-9786050848526.jpg

Bir Sinir Sistemi Romanı

Marka: Timaş Yayınları
Kitaplık: Edebiyat Kitaplığı
Diziler: Dünya Edebiyatı
Sayfa / Ebat: 224s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Şubat’24 / Şubat’24
Baskı Sayısı: 1
Tercüman:
Kapak Tasarım:
ISBN: 978-605-08-4852-6
Barkod: 9786050848526
Orijinal Dil: İspanyolca
225.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

Ella, doktora teziyle mücadele eden bir astrofizikçidir, hem kişisel hem de politik trajedilerle dolu geçmişin yükünü taşır. Kocası El, devlet şiddeti mağdurlarının vakalarını çalışan bir adli tıp uzmanıdır. Yazma tıkanıklığından bunalan Ella, kendini hasta olmayı dilerken bulur; böylece tezinde ilerleme kaydedememesine bir mazeret bulacaktır. Daha sonra doktorlarca teşhis edilemeyen gizemli semptomlar yaşamaya, sinir sistemini etkileyen ağrılar çekmeye başlar.

Ella’nın kaygısı arttıkça geçmiş girdap misali güçlü bir çekim etkisi yaratır ve ailenin diğer üyeleri hikâyenin odak noktasına yerleşir: Dul Baba, Üvey Anne, Üvey İkizler ve Öz Abi. Her birinin kendine has hastalık ve şiddet deneyimleri, onları hem bir arada tutan hem de atomize eden sistemleri açığa çıkarır.

Sinir sistemiyle galaksiler ve yıldızlar arasındaki paralelliği incelikli bir anlatı formunda sunan bu roman, bir ailenin sevgi, kırgınlıklar, sırlarla dolu hikâyesini Şili’nin çalkantılı politik geçmişine yaslanarak anlatan bir eser.

“Meruane, yetkinliğiyle göz dolduran yeni nesil Şilili yazarların en iyilerinden.” -Roberto Bolaño

“Lina Meruane, Bir Sinir Sistemi Romanı’nda edebiyat ve hastalık tartışmalarını kuşatan kalıpları altüst ediyor... Kendi sinir sistemimiz gibi dendritik bir yapıya sahip bu roman, kendi sinirsel bugünümüzü okumamıza olanak sağlıyor.” -Alia Trabucco Zerán

“Burada Meruane’nin yazarlığı vadettiğini gerçekleştiriyor ve cüretkâr metaforik oyunlarla zirveye yerleşiyor. Böylece bir atom bir galaksiye, bir hastane bir devlete, hasarlı bir organ bir ülkeye, bir sıfat bir kansere, bir aile bir kozmosa ve kozmosun entropisi kişisel bir meseleye dönüşüyor.” -El País 

En önemli cümle
Çünkü acı, canlı olmanın farkındalığı demekti. Bedenin dinlenmesi için biraz ölü ya da biraz sağır olmak gerekiyordu.
Bu kitap neden önemli
Bir Sinir Sistemi Romanı, özgünlüğünü sosyoloji, psikoloji, siyaset gibi farklı alanları da aynı potada eritmesine borçlu olan bir eser. Meruane, küçük bir evrenden, kahramanının bedeni üzerinden başlar her şeyi anlatmaya. Geçmiş ve bugün arasında seken kurgu mikro-evrenden makro-evren’e geçiş sağlar. Öte yandan hikâye başka bedenlerde de hastalıklar üzerinden genetik mirası, psikolojik bağların ve irsî bir tarihin varlığını da adım adım gözlemler. Meruane, kurduğu bu bağla insanlarda ve evrenin geri kalanıyla ortak bir genetik-fiziksel eğilimin olduğuna işaret eder. Dolayısıyla insan, çevresindeki bedenlerden ve nesnelerden ayrı bir varlık değildir aslında. Meruane; tek bir kurguda fiziği, nörolojiyi, genetiği ve psikolojiyi harmanlayarak tadına alışkın olmadığımız, dramatik bir bilim-kurgusu ortaya koymuştur.
Anahtar kelime
Şili, Kadın, Aile, Ölüm, Hastalık, Toplum, Hayat, Gökbilimi, Travma, Şiddet

Diğer kitaplara göz atın

tutkular-keder-oldu-9786050848878.jpg

Tutkular Keder Oldu

Nurullah Genç
Timaş Yayınları
200.00 TL
Yeni
bir-mamut-nasil-yenir-9786050848861.jpg

Bir Mamut Nasıl Yenir

Timaş Yayınları
200.00 TL
Yeni
hilkat-garibeleri-9786050848823.jpg

Hilkat Garibeleri

Serdar Uslu
Timaş Yayınları
175.00 TL