Sosyolojik Basiret - Timaş Yayınları

sosyolojik-basiret-9786050848410.jpg

Sosyolojik Basiret

Bize anlatılan, olan Türkiye olmaktan çok, olması gereken bir Türkiye idi.
Marka: Timaş Yayınları
Kitaplık: Sosyoloji Kitaplığı
Diziler: Sosyal Bilimler-İnceleme Araştırma
Sayfa / Ebat: 208s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Kasım’23 / Kasım’23
Baskı Sayısı: 1
ISBN: 978-605-08-4841-0
Barkod: 9786050848410
200.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

Benim eleştirilerim genelde doğrudan şahıslara, markalara, ideolojilere yönelik olmuyor. Meseleyi kişiselleştirmemeye ciddi bir özen gösteriyorum. Benim de içinde yaşadığım, bir parçası olduğum toplumsal vasata, onun içindeki bazı tipolojilere odaklamaya çalışıyorum eleştirilerimi. Elbette üslup da çok önemli benim için. “Le style c’est l’homme même.” Yani üslup ayniyle insandır. Buffon’un bu sözünü çok severim. Kurduğunuz cümlenin hakikat içeriği, ötekine nüfuz kapasitesi asla üslubunuzdan bağımsız değildir. Bence işler böyle olduğunda eleştiri yapıcı, inşa edici, taş üstüne taş koyan bir role sahip olabiliyor. Bence Türkiye’nin en önemli eksikliklerinden biri de polemik ve eleştirinin genelde böyle bir işleve sahip olmamaları.

 

Besim F. Dellaloğlu, Sosyolojik Basiret: Duvar ve Perspektif Yazıları’nda bir sosyolog olarak üzerinde çok durulan, tartışılan ve çözülemeyen kavramlar etrafında bir Türkiye panoraması çiziyor.

Dellaloğlu bu yazılarında, faşizm, toplum, ideoloji, muhafazakârlık, burjuvazi, futbol, kültür, maarif, kamu, oryantalizm, akademisyenlik, kanon, gelenek, edebiyat, aydın, entelektüel, okuryazarlık, ahlak gibi meselelere gündelik hayatı ve siyaseti dahil ederek Türkiye merkezli, olgunlaştırılmış, terbiye edilmiş tespitler ve “okumalar” sunuyor. 

Dellaloğlu, Sosyolojik Basiret: Duvar ve Perspektif Yazıları’yla “okuryazar”ların zihin masasında yer bulması elzem yol haritalarına bir yenisini ekliyor.

Editörün görüşü
Besim Dellaloğlu, akademik ünvanıyla söylersek "sosyolog", meseleleri kavrayış ve sunuş itibariyle ifade edersek bir "entellektüel". Türkiye'nin yaşayan sayılı aydınlarından Besim Dellaloğlu'nun bütün kitaplarıyla Timaş'ta.
En önemli cümle
Osmanlı-Türkiye modernleşmesinin taşıyıcı kadrolarının en büyük hatası şuydu: Kafalarında modern olmak, hatta bütün toplumu modern kılmak gibi bir fantezi vardı ancak modern olmanın aslında ne olduğu hakkında pek de fikirleri yoktu.
Bu kitap neden önemli
Besim Dellaloğlu, Türk düşün tarihinin yaşayan en önemli isimlerinden. Yazar bu kitabında, tematik kitaplarında yer almayan metinleri bir araya getirmek gibi işlevsel bir rolün yanında dünyada ve ülkemizde yaşanan krizlerle bir akademisyen/aydın/entelektüel olarak yaşadığı kişisel krizleri de çerçeveliyor. Hâliyle kitapta yer alan kısa yazılarda, söyleşilerde derin bir analiz ve kürsüde öğrencilerine ders veren bir akademisyenin notlarını, değerlendirmelerini okuyacaksınız.
Anahtar kelime
Sosyoloji, Kültür, Eğitim, Analiz, Kavram

Diğer kitaplara göz atın

Yeni
insani-tanima-sanati-9786050848663.jpg

İnsanı Tanıma Sanatı

Alfred Adler
Timaş Yayınları
125.00 TL