Zoraki İttifak:birinci Dünya Savaşı'nda Türk-alman Askerı Ortaklığı - Timaş Yayınları

zoraki-ittifakbirinci-dunya-savasinda-turk-alman-askeri-ortakligi-9786256767379.jpg
Yeni

Zoraki İttifak:birinci Dünya Savaşı'nda Türk-alman Askerı Ortaklığı

İTTİHAT ve TERAKKİ’NİN ZOR SATRANCI
Marka: Timaş Tarih
Sayfa / Ebat: 256s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Aralık’24 / Aralık’24
Baskı Sayısı: 1
ISBN: 978-625-6767-37-9
Barkod: 9786256767379
250.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

Tarih, sonunu bildiğimiz bir filmi izlemek midir? Başlangıcı, hatta daha öncesini ve aradaki kayıp sahneleri görmek, bildiklerimizi yeniden anlamlandırmamızı sağlamaz mı?

Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’na Almanya’nın yanında katılması, tarihçiler arasında sürekli tartışılan ve yoğun spekülasyonlara konu olan bir mesele. Yaygın kanaat, dönemin yöneticilerinin, hatta daha açık ifadeyle Enver, Cemal ve Talat Paşaların, ani bir kararla devleti savaşa sürükledikleri yönünde. Necmettin Alkan, Uğur Üçüncü ve Eyyub Şimşek'in birlikte hazırladıkları Zoraki İttifak: Birinci Dünya Savaşı'nda Türk-Alman Askerî Ortaklığı isimli çalışma ise alternatif bir görüş seslendiriyor. Savaş kararının dönemin şartları gereği belli bir stratejiye dayanılarak ve çeşitli seçenekler zorlandıktan sonra alındığını ortaya koyuyor.

Türk ve Alman kaynaklarının bir arada değerlendirildiği bu çalışma, birçok safhasını bildiğimizi düşündüğümüz ve sonucu üzerinden değerlendirdiğimiz Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcından sonuna umudun hangi noktalarda yükseldiğini, zorlukların hangi noktalarda yıldırıcı olduğunu ve krizlerin nasıl çözülmeye çalışıldığını gösteriyor.

  • Osmanlı kurmay heyeti Almanlarla ittifak kurmadan önce İngiltere, Fransa ve Rusya ile temas kurmaya çalıştı mı? Bu müzakerelerden neden sonuç alınamadı?
  • Mustafa Kemal Paşa ve Kâzım Karabekir Paşa Almanlarla ittifak hakkında ne düşünüyorlardı?
  • Savaş boyunca açılan cephelerde Almanya’nın etkinliği ne boyutta idi? Türk ve Alman komutanlar arasında ne gibi sorunlar yaşandı?
  • Enver Paşa’nın Kafkas siyasetine Almanların bakışı nasıldı?
  • Ekim Devrimi sonrası savaştan çekilen Rusya, Almanlar için “müttefikleri” Osmanlı’ya karşı oynanabilecek bir koza mı dönüştü?
  • Türk-Alman Cemiyeti’ne üye olmak istemeyen Cemal Paşa Almanların yenileceğini mi öngörmüştü?

Osmanlı’nın yetiştirdiği kadroların dünya savaş tahtasında oynadığı zor satranç, son hamleler ve zoraki ittifak!

En önemli cümle
“Siz bir çılgınsınız; 1/1.500.000 ölçeğinde bir coğrafya haritası üzerinden Türk ordularıyla taarruz ve çevirme hareketleri yapmayı düşünüyorsunuz. Türk ordusunun böyle düşüncesiz hareketlerle kanını akıtacak kudreti yoktur. Taarruz, taarruz… Nedir bu çılgınlık! Memleketimizin mühim bir kısmı düşman istilâsı altında iken nedir bu taarruzlar?” Ali İhsan Sabis
Bu kitap neden önemli
• Necmettin Alkan, Uğur Üçüncü ve Eyyub Şimşek'in birlikte hazırladıkları çalışma, Birinci Dünya Savaşı sırasında Türk-Alman ittifakı içinde yaşanan anlaşmazlıkları ve sorunları ele alıyor. • Türk ve Alman kaynaklarının bir arada değerlendirilmesi, ittifakın ikinci cephesinin olaya nasıl baktığını ortaya koyuyor. • Savaş kararına giden süreç önceki on yılların ışığında incelenip son dönem Osmanlı kurmay heyetinin zihin haritası ortaya çıkartılıyor. • Osmanlı ordusunda görev yapan Alman subayların sayısı ve etkinliği tespit edilip Osmanlı Devleti’nin bu savaşı kaybetmesinde Alman subaylarının ve Alman askerî nüfuzunun bir rolü olup olmadığı sorusunun cevabı aranıyor. • Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir, Ali İhsan Sabis, Enver Paşa’nın yardımcısı ve aynı zamanda sınıf arkadaşı olan Hafız Hakkı Paşa gibi ordunun üst düzey erkânının değerlendirmeleri sunuluyor.

Diğer kitaplara göz atın

Yeni
zoraki-ittifakbirinci-dunya-savasinda-turk-alman-askeri-ortakligi-9786256767379.jpg

Zoraki İttifak:birinci Dünya Savaşı'nda Türk-alman Askerı Ortaklığı

Timaş Tarih
250.00 TL
Yeni
antik-misirin-peygamberleri-hz-idris-hz-yusuf-hz-musa-9786256767355.jpg

Antik Mısır'ın Peygamberleri: Hz. İdris, Hz. Yusuf, Hz. Musa

Timaş Tarih
350.00 TL