Bizans Tarihi: Agathias Kroniği (552-559) - Timaş Yayınları

bizans-tarihi-agathias-kronigi-552-559-9786050846508.jpg

Bizans Tarihi: Agathias Kroniği (552-559)

HUKUKÇU AGATHİAS'TAN ADALETLİ BİR BİZANS TARİHİ
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Dünya Tarihi
Sayfa / Ebat: 240s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Ocak’23 / Ocak’23
Baskı Sayısı: 1
Tercüman:
ISBN: 978-605-08-4650-8
Barkod: 9786050846508
Üst Başlık: Agathias Kroniği (552-559)
160.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

6. yüzyıl Bizans Tarihçisi ve Hukukçusu Myrinalı Agathias; Prokopios, Menandros ve Theophylaktos gibi büyük tarihçilerden oluşan zincirin önemli bir halkasıdır. Agathias, en temelde Bizans İmparatoru I. Justinianus, namıdiğer Büyük Jüstinyen dönemini (527-565) ve olaylarını anlatır. Ancak düzenli yaptığı geri dönüşler sayesinde eski olaylar ile kendi dönemi arasında değerli saptama ve kıyaslamalar sunar. Birçok kavim, kişi, imparator, kral, asker ve komutandan bahseder ve bu kişiler hakkında sahip olduğu tüm bilgiyi sunmayı boynunun borcu bilir.

• 530’lu yıllarda Romalılar, Gotlar, Franklar ve Germenler arasında vuku bulan mücadeleler...

• Bizans Kumandanı Narses’in Franklar ve Alamanlarla olan ilişkileri...

• Lazlar ve Sasanilerle mücadeleler...

• Agathias’ın hukukçu kimliği ile bir mahkeme olayını değerlendirmesi...

• Başkent Konstantinopolis’te meydana gelen doğal afetler...

• Hun kavimleriyle Bizans arasındaki mücadeleler...

6. yüzyıldan 21. yüzyıla orijinal dili olan Yunancası ve İngilizce tercümesi ulaşan Bizans Tarihi: Agathias Kroniği, Hüseyin Uçar tarafından karşılaştırmalı olarak incelendi ve Türkçeye kazandırıldı. Agathias’ın adaletli, vicdanlı ve titiz tarihçilik süzgecinden geçen tüm olaylar literatürde Prokopius’un bıraktığı boşlukları dolduruyor. Agathias yalnızca vaka nakletmekle kalmayıp aynı zamanda tarihçilik mesleğindeki etik kurallara da vurgu yapıyor. Böylece tarihçinin hiçbir zaman gerçekleri örtbas etmemesi, durumu iyileştirmeye çalışmaması, gerçekleri olduğu gibi yansıtması gerektiği mesajlarını iletiyor.

Elinizdeki kitap sizi 6. yüzyıl Doğu Roma İmparatorluğu’na doğru bir zaman yolculuğuna çıkaracak.

Editörün görüşü
Corpus Scriptorum Historiae Byzantinae [Latince: Bizans Tarih yazarları Külliyatı] 1828 ile 1897 yılları arasında Almanya'nın Bonn şehrinde yayınlanan, Bizans tarihinde çalışma için birincil kaynakların anıtsal elli ciltlik çok önemli bir seridir. Hüseyin Uçar, Agathias Kroniği'ni ilk defa Türkçeye kazandırarak literatürde büyük bir boşluğu doldurmaktadır.
En önemli cümle
“Öncelikle var olan tarih yazımını takip etmeli, kimliğimi ve kökenimi belirtmeliyim. Benim adım Agathias, doğum yerim Myrina, babam Memnonius. Mesleğim Romalıların yasasını uygulamak ve mahkeme toplantıları.”
Bu kitap neden önemli
- Hun kavimleriyle Bizans mücadeleleri, İslamiyet öncesi Türk tarihine ilgi duyan okurları cezbediyor. - 5 bölüm içinde Bizans’ın Franklar, Germenler, Gotlar, büyük çoğunlukla Persler, Hunlar ve Hun kavimleri, Lazlar ve diğer Karadeniz kavimleriyle olan mücadeleleri yer alıyor. - Ek olarak bu kavimlerin kültürlerini, geleneklerini, göreneklerini ve nüfuslarını da anlatıyor. - Kitap boyunca savaş ve mücadele sahnelerinin yanı sıra depremlerden, salgınlardan ve doğal afetlerden de çokça bahsedilir. - İlk defa Türkçeye tercüme edildi ve Hüseyin Uçar sıkıcı bir dilden uzak bir üslup tercih etti.
Anahtar kelime
Dünya Tarihi, Bizans Tarihi, Kronikler, İstanbul, Konstantinapolis, Hunlar, Lazlar, Savaş Tarihi, Franklar

Diğer kitaplara göz atın

Yeni
bozkirin-asenalari-turk-tarihinde-kadin-liderler-9786256767218.jpg

Bozkırın Asenaları: Türk Tarihinde Kadın Liderler

Timaş Tarih
225.00 TL