Bozkırın Asenaları: Türk Tarihinde Kadın Liderler - Timaş Yayınları

bozkirin-asenalari-turk-tarihinde-kadin-liderler-9786256767218.jpg

Bozkırın Asenaları: Türk Tarihinde Kadın Liderler

Türk Tarihinin Kadın Liderleri!
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Türk Tarihi
Sayfa / Ebat: 256s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Haziran’24 / Haziran’24
Baskı Sayısı: 2
ISBN: 978-625-6767-21-8
Barkod: 9786256767218
250.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

Uçsuz bucaksız bozkırda var olma mücadelesinde Türkleri başarıya götüren en önemli özellik kadın ve erkeğin birbirlerini tamamladıklarına olan inançları olmuştur. Türk toplumunda yazılı olmayan ancak her bireyin uymak zorunda olduğu kuralları ifade eden töre; sosyal, siyasi, askerî ve iktisadi hayatta kadın ve erkeğin hak ve yetkilerini liyakat ve adalet esasına göre belirlemiştir.

Aileden devlete giden yapıda ve var olma mücadelesinde, hayatın getirdikleri ile birlikte mücadele etme anlayışından hareket edilerek, kadın daima erkeğinin yanında yer almış; hem aileyi hem de yeri geldiğinde devleti yönetmiştir. İşte bu anlayışın bir yansıması ve sonucu olarak da Türk tarihinde onlarca kadın tahta geçip devleti yönetmiştir.

Prof. Dr. Muallâ Uydu Yücel’in Bozkırın Asenaları/Türk Tarihinde Kadın Liderler adlı bu çalışmasında, MÖ. 6. yüzyılda yaşayan Türk tarihinin ilk hükümdarı Tomris Hatun’dan, Kırgızların 19. yüzyıldaki bağımsızlık mücadelesinin yılmaz neferi Kurbancan Datha’ya; Sabar Kağanlığı’nın muktedir gücü Boğarık Hatun’dan, Abbâsî Devleti’ni yöneten Valide Sultan Şağab Hatun’a; Büyük Selçuklu Devleti’nin son terken hatunu Gevher Hatun’dan, Türkiye Selçukluları Sultanı I. Kılıçarslan’ın ömrünü oğluna adayan eşi Ayşe Hatun’a; Hindistan’ın kahraman kadın hükümdarı Raziye Begüm Sultan’dan, Kayı boyunun dirayetli hatunu Hayme Ana’ya kadar “Altun Özük Uz Hatun: Altın Gibi Temiz, Akıllı ve Bilgili Hatun” ünvanını hak eden bütün kadın hükümdarlarımız anlatılmaya çalışılmıştır. Yücel’in bu kitabı yazmaktaki amacı, tarihimizin güçlü kadınlarının çok az bilinen hayat hikâyelerini bir araya getirerek günümüz nesline yeniden hatırlatmaktır.

En önemli cümle
Türkler tarihleri boyunca devletlerini yöneten kağan ile yanındaki hatununu yani eşini yönetimin en önemli unsuru olarak benimsemişlerdir ki; Türk kağanlık geleneğinde kağan törenle tahta çıkıp “Kağan” ünvanını alırken, eşi de “Hatun” ünvanını alarak eşinin olmadığı zamanlarda kağanlığı yönetmiştir. “Kağan ve Hatun buyuruyor ki….” ile başlayan emirnameler bunun en güzel kanıtıdır.
Bu kitap neden önemli
Kitapta, İslâm öncesi ve sonrası Türk tarihine damga vurmuş 35 kadın liderin hayatı, yaptıkları icraat ve şahsiyetleri yer alıyor. Ayrıca Tomris Hatun’dan Boğarık Hatun’a, Valide Sultan Şağab Hatun’dan Altuncan Hatun’a, Zübeyde Hatun’dan Gevher Hatun’a, Mama Hatun’dan Hayme Ana’ya değin, bilinen ve bilinmeyen birçok kadın liderin yaşamlarına tanıklık ediyoruz. Yazar, kadın liderlerin öykülerini kısa ama çarpıcı bilgilerle aktarıyor. Yücel, okuru Orta Asya’nın steplerinde, Altay Dağları’nın eteklerinde, Çin’de, Hindistan’da, Ötüken’de ve Anadolu’da dolaşan bir sohbete davet ediyor.
Anahtar kelime
Türk Tarihi, Kadın, Kadın Liderler, Altay Dağları, Ötüken, Anadolu, Melikşah, Kılıç Arslan, Tomris Hatun, Uygurlar, Hazarlar, Memluklar, Mama Hatun, Hayme Ana

Diğer kitaplara göz atın

Yeni
sanat-ajandasi-9786256767294.jpg

Sanat Ajandası

Sena Pınar Civan
Timaş Tarih
350.00 TL