Iı. Viyana Kuşatması - Timaş Yayınları

ii-viyana-kusatmasi-9786050835663.jpg
INSTAGRAM PAYLAŞIMLARI

Iı. Viyana Kuşatması

Viyana: İmparatorluğun Stalingrad'ı
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Savaş Tarihi
Sayfa / Ebat: 560s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Şubat’21 / Şubat’21
Baskı Sayısı: 1
ISBN: 978-605-08-3566-3
Barkod: 9786050835663
Üst Başlık: Yedi Başlı Ejderin Fendi
325.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

1683 II. Viyana Kuşatması, Osmanlı Devleti’nin kara/nlık günlerinin önsözü…

Askerî tarihçi Kahraman Şakul, bozgunun Doğu-Batı arasında kalan imgesi üzerine arkeolojik kazı yapıyor, ‘bizim cephe’nin Alaman Dağı’ndaki acı saatlerini yeniden işletiyor. Akademik disiplinin satır aralarında, Kara Mustafa Paşa, Vânî Efendi, Evliya Çelebi, Murad Giray, İbrahim Paşa, IV. Mehmed, Sobieski, Lothringen Dükü Karl ve İmparator Leopold portreleri üzerinden kuşatan ve kuşatılanın ortak trajedisiyle karşılaşacak, 1526 Mohaç Zaferi’nin gölgesinde geçen 157 senelik filmin sonunda, yenilgiden dönen Osmanlı’yla ‘düşman’ın yengi naralarının iç içe geçtiği bir literatür okuyacaksınız. 

Viyana kapılarında bırakılan Türk Cihan Hakimiyeti Mefkûresi'nin Yedi Başlı Ejder'in sesinde eriyip gittiğine şahit olacak, bu mücadelenin nasıl Kızılelma ve İslamofobi mengenesine sıkışıp medeniyetler çatışması tezine malzeme edildiğini görecek, kuşatan ve kuşatılanların ortak kaderini objektif bir vizörden seyredeceksiniz.

Elinizdeki çalışma, muharebe odaklı eski askerî tarihçilik ile multidisipliner yeni askerî tarihçiliğin bir arada olduğu, sivillerin mağduriyetine yer verildiği bir tarih anlatısı.

 

Kahraman Şakul, “Viyana ya fethedilseydi?” sorusunun izinde, görsel malzemeyle zenginleştirdiği kitabında, dönemin panoramasını çiziyor, Viyana kapılarında kalan Osmanlı ütopyasının eskizlerini çıkarıyor.

Editörün görüşü
II. Viyana Kuşatması, her zaman büyük ilgi çeken savaş tarihi anlatılarına Osmanlı cephesinden bakan özel bir eser. Savaş tarihi alanındaki bilimsel üretimleriyle tanınan Kahraman Şakul, Osmanlı İmparatorluğu'nun kaderdenk kuşatmalarını ele aldığı çalışmasının ilk kitabında, bugün hâlâ üzerine konuşulan 1683 II. Viyana Kuşatması'nı etraflıca tetkik ediyor.
En önemli cümle
Avcı Mehmed, artık avdı.
Bu kitap neden önemli
1683 II. Viyana Kuşatması, Osmanlı İmparatorluğu'nun kara günlerinden. Kahraman Şakul, "Düşmanın zaferinden sonraki ilk günler Viyana’da Türklere karşı öfke, zafere ilişkin coşku ve müttefike karşı kıskançlık, Osmanlı tarafındaysa gam, manevi çöküntü ve zaruret hali hakimdi." diye özetlediği o ânları detaylarla genişletiyor. Yazar, askerî bir harekâtın insan yüzlerini de gösterdiği eserinde Osmanlı'nın mağlup bir şekilde evine dönerkenki hüznüyle 'düşman'ın zafer naralarının iç içe geçtiği bilimsel bir çalışmaya imza atıyor.
Anahtar kelime
Savaş Tarihi, Askerî Tarih, Osmanlı İmparatorluğu, Karşılaştırmalı Tarih, Yenilgi, Avrupa, Kuşatma, Osmanlı Tarihi, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, Iı. Viyana Kuşatması

Diğer kitaplara göz atın