Omuzumda Hemençe - Timaş Yayınları

omuzumda-hemence-9786050807837.jpg
INSTAGRAM PAYLAŞIMLARI

Omuzumda Hemençe

Cumhuriyet Devrinde Karadeniz'de Bir Medrese Talebesi
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Hatırat
Sayfa / Ebat: 512s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Ocak’13 / Ocak’13
Baskı Sayısı: 3
Kapak Tasarım:
ISBN: 978-605-08-0783-7
Barkod: 9786050807837
Üst Başlık: CUMHURİYET DEVRİNDE BİR MEDRESE TALEBESİNİN HATIRALARI
300.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak
“Halk Partisi’nin son dönemleri olduğundan, her ne kadar Kur’ân okutma yasağı biraz gevşese de ortamda yine jandarma korkusu hâkimdi. Bunun için hocamız, caminin önüne daima içimizden bir nöbetçi diker ve Çaykara yolundan jandarmaların gelmekte olduğu haberi geldiğinde, hemen Kur’ânlarımızı caminin tavan arasındaki boşluğa gizler ve cami etrafında oynamaya koyulurduk. Her ciddi olaydan bile, bir oyun çıkarmakta mahir olan talebeler, bu nöbet görevini hiç savsaklamazlar, şakaya alıp, sahte alarm vermezlerdi.” Ali Kemal Saran
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında Trabzon’un ücra orman köylerinden birinde yetiştikten sonra Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinde vaizlik/müftülük görevini ifa eden Ali Kemal Saran, dağları sisle kaplı memleketini, her biri birbirinden güzel fotoğraflarla anlatıyor. 
Cumhuriyet’in ilk döneminde bir medrese talebesi olan Ali Kemal Saran, Of-Çaykara Vadisi örneğiyle, Anadolu medreselerindeki eğitim süreci ile bütün siyasi ve sosyal imkânsızlıklara rağmen geçmişle gelecek arasında sağlam bir köprü vazifesi gören hocalarını anlatarak yakın tarihin çok konuşulan fakat yeteri kadar bilinmeyen yönlerine ışık tutuyor. Çok partili sisteme geçişle birlikte 1960 İhtilali’nin yaşandığı çalkantılı siyasi hayatın halk üzerindeki sosyoekonomik etkilerini hemençesinde biriktirdiği birbirinden güzel hatıralarıyla günümüze taşıyor. 
Karadeniz yöresinde artık unutulmuş, kaybolmuş birçok kültürel motif ve destansı yerel şahsiyet Omuzumda Hemençe kitabıyla şiir tadında dile geliyor.
Editörün görüşü
Kitap, Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde Karadeniz'de yetişen bir âlim olan Ali Kemal Saran'ın hatıraları. Hatırat Karadeniz özelinde dönemin siyasi ve sosyal hayatına ayna olmakla kalmıyor, o bölgemize ait birçok kültürel anane, gelenek ve adeti günümüze taşıyor.
En önemli cümle
"Halk Partisi’nin son dönemleri olduğundan, her ne kadar Kur’ân okutma yasağı biraz gevşese de ortamda yine jandarma korkusu hâkimdi. Bunun için hocamız, caminin önüne daima içimizden bir nöbetçi diker ve Çaykara yolundan jandarmaların gelmekte olduğu haberi geldiğinde, hemen Kur’ânlarımızı caminin tavan arasındaki boşluğa gizler ve cami etrafında oynamaya koyulurduk."
Bu kitap neden önemli
Yıllarca vaizlik / müftülük yapan Ali Kemal Saran, Cumhuriyet'in ilk döneminde yetişen bir medrese talebesidir. Saran'ın gözünden ve onun hatıralarıyla Karadeniz yöresine dair şimdi artık unutulmuş birçok gelenek, görenek ve adeti öğrenecek, Karadeniz özelinde bir dönemin siyasi ve sosyal tarih okumasını yapacaksınız.
Anahtar kelime
Hatırat, Yakın Tarih, Karadeniz, Cumhuriyet Devri, Medrese

Diğer kitaplara göz atın

bozkirin-asenalari-turk-tarihinde-kadin-liderler-9786256767218.jpg

Bozkırın Asenaları: Türk Tarihinde Kadın Liderler

Mualla Uydu Yücel
Timaş Tarih
250.00 TL