Osmanlı Nüfusu - Timaş Yayınları

osmanli-nufusu-9786051141411.jpg

Osmanlı Nüfusu

Osmanlı'nın geniş ölçekli demografik değişiminin hikâyesi.
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Osmanlı Tarihi
Sayfa / Ebat: 464s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Ocak’10 / Ocak’10
Baskı Sayısı: 1
Tercüman:
Kapak Tasarım:
ISBN: 978-605-114-141-1
Barkod: 9786051141411
Üst Başlık: 1830-1914
300.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

19. yüzyıldan bugüne Balkanlar, Anadolu ve Ortadoğu topraklarındaki toplumsal ve siyasal dönüşümün kavranabilmesi için Osmanlı nüfusunun büyüklüğü, gelişim hızı, dini-etnik bileşimi gibi konuların kapsamlı bir biçimde incelenmesi gerekir.Ve bilinenin aksine Osmanlı tarihi, nüfus araştırmaları açısından karanlık bir geçmiş değildir. Tımar defterleri, kadı sicilleri, salnameler ve diğer resmi evrak Osmanlı'nın toplumsal ve demografik yapısı üzerine ciddi veriler sunmaktadır. 1800'lerin başından itibarense sistemli nüfus sayımları yapılmıştır. 19. yüzyıl boyunca ve erken 20. yüzyılda yapılan tüm Osmanlı nüfus araştırmaları üzerine inşa olan kitap, Osmanlı toplumunun sadece demografik yapısını analiz eden kuru bir bilimsel eser değil, aynı zamanda son dönem Osmanlı’daki kentleşme oranını, gelir düzeyini, yeni ekonomik birimleri, zenginleşen ve güç kaybeden “milletleri”, ulusçuluk hareketlerini Prof. Dr. Kemal H. Karpat’ın tuttuğu ışıkla daha iyi anlamayı sağlayan eşsiz bir kaynak.

Editörün görüşü
Osmanlı Nüfusu, Kemal Karpat’ın daha ziyade istatistiki verilere ağırlık verdiği ve bunların yorumunu ikinci bir ciltte yapmayı planladığı -ne yazık ki yapamadığı- eseri. Yazar burada bir demografın, nüfus araştırmalarının yöntemleriyle çalışıyor ve her zaman ilgisini çekmiş olan nüfus, göç gibi temaları sayısal değerlerle, niceliksel boyutuyla anlamaya gayret ediyor. Bir yönüyle de ardından gelecek benzer konularla ilgili araştırmacılar için bir veri bankası oluşturuyor. -- Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli sosyal bilimcilerden olan Kemal Karpat tarih, sosyoloji, siyaset bilimi, nüfus araştırmaları, edebiyat araştırmaları gibi sahalarda eser vermiş, yapıtları Cambridge, Oxford, Princeton, Brill kalitesindeki yayınevlerince basılmış dünya çapında bir değerimizdir. Kitapları, makaleleri farklı ülkelerde, değişik dillerde yayınlanmıştır.
En önemli cümle
Osmanlı Devleti’nin ekonomik ve siyasal dönüşümünü anlamak için nüfus hareketlerine bakılmalı.
Bu kitap neden önemli
Osmanlı Devleti’nin nadir bir kantitatif (sayısal) incelenmesi. Sonraki araştırmacı kuşakları için büyük bir veri bankası. Çağdaş Türkiye’yi tanımlayan dönemin (1830-1914) nüfus açısından alt yapısının ele alınması.
Anahtar kelime
Tarih, Osmanlı Tarihi, İktisat, Ekonomi, Osmanlı Nüfusu, Sosyoloji

Diğer kitaplara göz atın