Türk'ün Dönüşü - Timaş Yayınları

turkun-donusu-9786050848236.jpg
Türkiye Manşetlerde: Batı Basınının Gözüyle 1923 Yılı
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Çağdaş Türkiye Tarihi
Sayfa / Ebat: 432s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Ekim’23 / Ekim’23
Baskı Sayısı: 1
ISBN: 978-605-08-4823-6
Barkod: 9786050848236
Üst Başlık: Batı Basınında Lozan, Yeni Türkiye ve Cumhuriyet
350.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

1923 yılı Türkiye için oldukça hareketli bir yıldı. Kurtuluş Savaşı bitmiş, taraflar artık Lozan'da barış görüşmeleri yapıyorlardı.  Yerli basın gelişmeleri günbegün Türk halkına duyuruyordu. Peki ya dış basın? Onlar Türkiye'yle ilgili gelişmeleri nasıl sunuyordu? İşte elinizdeki eser bu mühim soruya cevap veriyor.

 

Türk'ün Dönüşü: Batı Basınında Lozan, Yeni Türkiye ve Cumhuriyet, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra anlaşma için masaya oturan Türk devletinin kaderinin nasıl şekillendiğini, Lozan'daki dişe diş mücadeleyi ve en nihayetinde Cumhuriyet'in nasıl kurulduğunu Batı basınının gözünden anlatıyor. Kitapta yer alan haberleri okurken Batılıların zihnindeki Türk imajını daha yakından kavrayacaksınız. Bazı manşetler ve demeçler karşısında ise şaşkınlığınızı gizleyemeyeceksiniz.

 

Venizelos: "Lozan Helen Zaferidir!"

L’Eclair: "Türkiye'nin Feragat Sözleşmesi"

ABD Basını: "Lozan ABD Çıkarlarına Aykırı"

Pravda: "Sovyetler Cumhuriyetten Memnun"

Illustrated London News: "Sevr’de Ölen Hilafet Şimdi Canlandı"

İsmet Paşa: "Halifeliğin Kaldırılması Mevzubahis Değil"

Editörün görüşü
Bu kitap kritik bir eşikteki Türkiye'yi- cumhuriyetin ilan edilmesi an meselesiyken- alışık olduğumuz gibi yerli kaynaklardan anlatmak yerine karşı tarafın gözüyle aktarıyor. Bu bakımdan aynı konuyu inceleyen diğer eserlerden farklı bir noktada duruyor. Milli Mücadele sonrası Lozan'da verilen diplomatik mücadeleyi ve akabinde Cumhuriyetin ilanını bugüne kadar yerli isimlerden okuduk ve öğrendik. Bu kitap bizdeki gelişmelerin "karşı taraf"a nasıl aksettiğini (veya aksettirildiğini) anlamak için eşsiz bir fırsat sunuyor.
En önemli cümle
Görüldüğü gibi bu muhafazakâr İngiliz basını Türkiye’yi bir zafer kazanarak Lozan’a gelmiş bir ülke gibi değil de kendisini Batı’ya kabul ettirmek zorunda olan bir ülke gibi görüyordu.
Bu kitap neden önemli
-Milli Mücadele sonrası Cumhuriyetin kuruluş sürecini yabancıların gözünden bize aktarıyor. -Lozan barış görüşmeleri sürecini yabancı gazetelerde çıkan haberler vasıtasıyla detaylı bir biçimde anlatıyor. -Avrupa ve Amerika'daki Türk imajına dair fikir edinmemizi sağlıyor. -1923 yılında yaşanan önemli siyasi gelişmeleri neredeyse günbegün aktarıyor.
Anahtar kelime
Cumhuriyet, Lozan Antlaşması, Basın

Diğer kitaplara göz atın

Yeni
sanat-ajandasi-9786256767294.jpg

Sanat Ajandası

Sena Pınar Civan
Timaş Tarih
350.00 TL
bozkirin-asenalari-turk-tarihinde-kadin-liderler-9786256767218.jpg

Bozkırın Asenaları: Türk Tarihinde Kadın Liderler

Mualla Uydu Yücel
Timaş Tarih
250.00 TL