Karabekir'in Kavgası (Ciltli) - Timaş Yayınları

karabekirin-kavgasi-ciltli-9786050822939.jpg
TANITIM VİDEOSU
INSTAGRAM PAYLAŞIMLARI

Karabekir'in Kavgası (Ciltli)

Kâzım Karabekir'in Millî Mücâdele’nin resmî târihine karşı verdiği kavga
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Çağdaş Türkiye Tarihi
Sayfa / Ebat: 560s. / 16x24
İlk ve Son Baskı: Kasım’16 / Kasım’16
Baskı Sayısı: 1
ISBN: 978-605-08-2293-9
Barkod: 9786050822939
Alt Başlık: Karabekir'in Kavgası
90.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

 

"Ne Karabekir’in, ne de diğer paşaların hâtıratları, ‘resmî târih’in değiştirilmesi için yeterli görülmüştü. Söylenebilecek tek şey; onların anılarının ‘resmî târih’te önemli bir gedik açtığıdır. Belki de onlar, bu gediği daha o zamandan görmüşlerdi ve tartışmayı târihe ve geleceğe bırakmışlardı. Gelecekte târihi yazacak olanlara!"  Cemil Koçak

Kâzım Karabekir, 1926 yılında İzmir’de Atatürk’e suikast dâvâsından dolayı yargılandığı Ankara İstiklâl Mahkemesi’nde beraat ettiğinden beri, İstanbul’da hâlen müze olan Erenköy’deki köşkünde polis gözetiminde yaşıyordu. 1927 yılında Nutuk’ta çok sert şekilde eleştirilmişti. Karabekir’e karşı kamuoyu nezdinde yeni bir polemik, 1933 yılının Mart ayında bir yazı dizisiyle Siirt milletvekili Mahmut Soydan’ın sâhibi ve başyazarı olduğu Milliyet gazetesinde başlatılmıştı. Bu, iktidârın Karabekir’e ve onunla birlikte daha sonra gözden düşmüş olan Millî Mücâdele’nin önder kadrosuna karşı siyâsî saldırısı anlamına geliyordu. Tefrikanın kimin tarafından kaleme alındığı belirsizdi. Konu, bir süre sonra Karabekir’in ve daha sonra onunla siyâsî işbirliği yapacak olan arkadaşlarının Milli Mücadele'deki rolüne de gelmişti. Dizi, bu rolü yeniden tartışma konusu yapıyordu. Karabekir de, dizide anlatılanlara aynı gazetede yayınlanan mektuplarıyla yanıt vermeye başlamış; polemik diğer gazetelere de sıçramıştı. 

Türkiye’de yakın târih denilince ilk akla gelen isimlerden Cemil Koçak, Karabekir’in Kavgası adlı bu çalışmasında; Kâzım Karabekir’in, Nutuk’ta ortaya konulan Millî Mücâdele’nin resmî târihine karşı verdiği “kavga”yı tüm cepheleriyle ve belgeleriyle anlatıyor. Bu kitapta; Karabekir’in hâtırâtının yasaklanması anlatılırken; ardından onun Başbakan İsmet İnönü ile mektuplaşmaları da ilk kez belgeleriyle yayınlanıyor.

 

Editörün görüşü
Cemil Koçak Türkiye'nin "Yakın Tarih" alanında en önemli akademisyenlerinden biri. Bu çalışmasında da Karabekir'in dönem içinde değişen ilişkilerini inceleyerek resmî tarihi sorgulamaya devam ediyor.
En önemli cümle
"Kısacası; Karabekir, Millî Mücâdele târihinin yeniden yazılmasını istiyor ve bekliyordu."
Bu kitap neden önemli
Karabekir'in Kavgası, Kâzım Karabekir ve Atatürk özelinde İstiklâl Harbi'nden başlayarak yakın tarihimize çoğu mektup ve gazete yazılarından oluşan kaynaklarla bakmamızı sağlayacak önemli bir çalışma. Yakın tarihin en tartışmalı konularından biri olan Kâzım Karabekir-Atatürk kavgası tüm detaylarıyla ve şimdiye kadar kullanılmayan farklı kaynaklar harmanlanarak anlatılıyor. Yakın tarih okuması yapacak herkesin okumadan geçemeyeceği, çok değerli bir kaynak eser.
Anahtar kelime
Milli Mücadele, Tarih, Yakın Tarih, Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir, Kurtuluş Savaşı, İstiklal Savaşı, Doğu Cephesi, Kazım Karabekir'in Günlükleri, Nutuk, İsmet İnönü

Diğer kitaplara göz atın

Yeni
zoraki-ittifakbirinci-dunya-savasinda-turk-alman-askeri-ortakligi-9786256767379.jpg

Zoraki İttifak:birinci Dünya Savaşı'nda Türk-alman Askerı Ortaklığı

Timaş Tarih
250.00 TL
Yeni
antik-misirin-peygamberleri-hz-idris-hz-yusuf-hz-musa-9786256767355.jpg

Antik Mısır'ın Peygamberleri: Hz. İdris, Hz. Yusuf, Hz. Musa

Timaş Tarih
350.00 TL