Osmanlı'da Devletlerarası İlişkiler (Ciltli) - Timaş Yayınları

osmanlida-devletlerarasi-iliskiler-ciltli-9786050846027.jpg

Osmanlı'da Devletlerarası İlişkiler (Ciltli)

Son Dönem Osmanlı Tarihçisi Prof. Dr. Kemal Beydilli’nin Kendi Seçtiği Makaleleri Kitaplaşıyor!
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Osmanlı Tarihi
Sayfa / Ebat: 416s. / 15,5x23,5
İlk ve Son Baskı: Kasım’22 / Kasım’22
Baskı Sayısı: 1
ISBN: 978-605-08-4602-7
Barkod: 9786050846027
Üst Başlık: Siyaset-Yaşam-Yenileşme
375.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

Son dönem Osmanlı Tarihi alanında yaptığı orijinal çalışmalarla hem yurt içinde hem de yurt dışında maruf, bu konuyla alakalı İslam Ansiklopedisi’nin birçok maddesini yazan, Prof. Dr. Kemal Beydilli’nin kendi seçtiği makaleleri kitaplaşıyor.

Prof. Dr. Kemal Beydilli’nin Osmanlı’da Devletlerarası İlişkiler: Siyaset-Yaşam-Yenileşme / Seçme Makaleler-1 ismini koyduğu bu çalışma, Osmanlı’nın son yüzyılını ele alarak okuyucuya imparatorluğun önemli bir dönüm noktası olan 1774 Küçük Kaynarcaʼdan itibaren siyasi hayatının yaklaşık son bir buçuk asrını takdim etmeyi amaçlar. İmparatorluğun son dönemlerindeki sıkıntıları gözler önüne seren ve yenilenme zaruretine işaret eden bu süreç yıkılış maceramızın özü olan “Şark Meselesi” konulu çalışmayla sona ermektedir.

1757-1839 arası tahtta bulunan hükümdarların devletin içinde bulunduğu durumdan ötürü ağır sorumluluk içinde oldukları, devletin yenilenme zaruretinin idraki içinde eski yapıyı değiştirmeyi amaçlayan ve hayatȋ yenilenmeleri göze alanların ise sonunda belki II. Mahmud gibi “gâvur padişah” yakıştırmasına layık görülmeleri, bu dönemin günümüze kadar gelerek vebalini taşıyan töhmetlerindendir. 18. yüzyılın ikinci yarısı itibariyle uzayıp giden asudeliği, III. Mustafa döneminde Rus Savaşı’na girişilmesiyle (1768) felaketli bir şekilde sona erdi. 1774 Küçük Kaynarca ile biten savaş aslında adeta bir mütareke hükmündeydi ve Kırımʼın kaybıyla sonuçlanan gelişmeler mücadelenin kapılarını tekrar açtı. III. Mustafaʼnın açtığı savaşın ağır vebali halefi I. Abdülhamidʼin üzerinde kaldı (1774). Onun açmak zorunda kaldığı müteakip mücadelenin vebali de III. Selimʼin üzerine yığıldı (Yaş Antlaşması 1792).

Çalışmada bulunan padişah portreleri dönemin dünya görüşünü, dış ve iç siyasetteki gelişmeleri, günlük yaşam tarzlarını, sosyal hayatın özelliklerini ve ekonomik durumu gözler önüne seriyor.

En önemli cümle
Devletlerarası ilişkilerde ahlâkî vasıflara yer yoktur; ahlâkî vasıflara sahip olması gerekenler ise yalnızca özel kimlikleri içindeki bireylerdir ve tarihin bize öğrettiği de budur!
Bu kitap neden önemli
Siyasi tarih ve diplomasiden seyyahlara, sosyal tarihten reformlara ve modernleşmeye kadar geniş bir araştırma sahası bulunan hocaların hocası Prof. Dr. Kemal Beydilli’nin kendi seçkisi makaleleri 2 cilt olarak kitaplaşıyor. İlk cildi olan bu çalışmada devletlerarası ilişkiler, siyasî tarih, iç siyaset, yenilenme ve reformlar ve yüzyıl geçişindeki dönüşüme damga vurmuş padişahların portrelerinin anlatıldığı alanlarında çığır açan makaleleri yer alıyor.
Anahtar kelime
Tarih, Küçük Kaynarca Antlaşması, II. Mahmud, Iıı. Mustafa, III. Selim, Osmanlı Tarihi, I. Abdülhamid, Yaş Antlaşması, Nizam-ı Cedid

Diğer kitaplara göz atın

bozkirin-asenalari-turk-tarihinde-kadin-liderler-9786256767218.jpg

Bozkırın Asenaları: Türk Tarihinde Kadın Liderler

Mualla Uydu Yücel
Timaş Tarih
250.00 TL