Osmanlı Modernleşmesi - Timaş Yayınları

osmanli-modernlesmesi-9786050814071.jpg
INSTAGRAM PAYLAŞIMLARI

Osmanlı Modernleşmesi

Sınırlı Sayfada Yoğun Bir İçerik, Osmanlı Modernleşmesinin Hikâyesi
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Osmanlı Tarihi
Sayfa / Ebat: 200s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Şubat’14 / Mayıs’23
Baskı Sayısı: 7
Tercüman:
Kapak Tasarım:
ISBN: 978-605-08-1407-1
Barkod: 9786050814071
Üst Başlık: Toplum, Kuramsal Değişim ve Nüfus
200.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak
Prof. Dr. Kemal H. Karpat’a göre Osmanlı sosyal yapısı, devlet geleneği, sanatı, hukuk sistemi, kültürü ve tarihi değişmeye yani modernleşmeye kendi kültürel ve tarihî çerçevesini çizerek başlamıştır ve ona göre değişmiştir. Değişme konusunda değişmeyi tetikleyen devlet ve değişmeye maruz kalan toplum arasında değişmenin yani modernleşmenin özü ve amacı konularında büyük farklar ve çelişkiler olmuştur ve hâlen oluşmaktadır. 
 
19. yüzyılın ikinci yarısında büyük bir bürokrat grubuna dayanan merkezileşme, devletin gördüğü hizmetlerin çoğalması, Kırım, Kafkasya ve Balkanlar’dan gelen göçler eskiye göre içeride çok yeni bir sosyokültürel ve politik ortam yarattığı gibi, dış güçler de Osmanlı sosyal gelişimini yakından etkilemiştir. Dış etkenler arasında Osmanlı’nın dar çerçeveli pazar ekonomisini Batı’nın sınai ve ticari kapitalizminin nasıl etki altına aldığını birinci derecede göz önünde tutmak gerekir. Hakikaten kapitalizm Osmanlı üretim sistemini kökünden etkileyerek özel mülkiyetin gelişmesini sağlamış, süreç devlet mülkiyeti, yani miri mülkün gittikçe daralması ve ferdiyetçi bir toplumun ortaya çıkmasıyla sonuçlanmıştır.
 
Karpat bu eserinde; Osmanlı sosyal yapısının yüzyıllar boyu geçirdiği evrim ile modernleşmenin yaşandığı 18. ve 19. yüzyıllarda oluşan sosyal yapı değişikliklerinin nitelik bakımından birbirinden nasıl ayrıldığını tüm detaylarıyla anlatmaktadır. Osmanlı Devleti’nde sosyal yapı değişikliklerini tarihî bir çerçeve içinde ele alan bu çalışma; 19. yüzyıldaki ıslahat girişimlerinin, devlet yapısındaki değişikliklerin ve nüfus hareketlerinin birbirini nasıl etkileyerek yeni bir toplumsal yapıyı oluşturduklarını tüm detaylarıyla incelemektedir.
Editörün görüşü
Kemal Karpat bu küçük boyutlu kitapta yılların birikimi ile Osmanlı modernleşmesini ele alıyor, Batı’nın muazzam yükselişi olmasa Osmanlı Devleti’nin ve toplumunun kendine özgü bir yol tutarak modern dünyaya adım atabileceğini tartışıyor. Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli sosyal bilimcilerden olan Kemal Karpat tarih, sosyoloji, siyaset bilimi, nüfus araştırmaları, edebiyat araştırmaları gibi sahalarda eser vermiş, yapıtları Cambridge, Oxford, Princeton, Brill kalitesindeki yayınevlerince basılmış dünya çapında bir değerimizdir. Kitapları, makaleleri farklı ülkelerde, değişik dillerde yayınlanmıştır.
En önemli cümle
"20. yüzyılda tramvay, tren ve benzeri teknolojik gelişmeler ise temel olarak devlete faydalı olacakları düşünüldüğü için kullanılmaya başlanıldı. ne tuhaftır ki bu modern hizmetlerin çok büyük bir kısmı 19. yüzyılda hüküm sürmüş olan en muhafazakar sultan olarak görülen II. Abdülhamid döneminde Osmanlı Devleti'ne getirildi."
Bu kitap neden önemli
Başka türlü bir modernleşme mümkün müydü? Kemal Karpat, Batı dışı modernlikler tartışmalarının yoğunluk kazanmasından çok önce Osmanlı örneğinde farklı bir yol tutmanın mümkün olabileceğini, Batı Yarı Küre’de yaşanan müthiş atılım gerçekleşmese belki de bu farklı yoldan modernleşmeye ulaşılabileceğini düşünüyor.
Anahtar kelime
Osmanlı, Modernleşme, Yenileşme, Batılılaşma, Osmanlı Tarihi, Iı. Abdülhamid Dönemi

Diğer kitaplara göz atın

Yeni
zoraki-ittifakbirinci-dunya-savasinda-turk-alman-askeri-ortakligi-9786256767379.jpg

Zoraki İttifak:birinci Dünya Savaşı'nda Türk-alman Askerı Ortaklığı

Timaş Tarih
250.00 TL
Yeni
antik-misirin-peygamberleri-hz-idris-hz-yusuf-hz-musa-9786256767355.jpg

Antik Mısır'ın Peygamberleri: Hz. İdris, Hz. Yusuf, Hz. Musa

Timaş Tarih
350.00 TL