Arka kapak
Ezvâc-ı Tahirât’ı kaçımız tam olarak biliyoruz ya da şöyle soralım kaçımız o iffet âbidelerinin isimlerini tek tek söyleyebilir? Merhum Ömer Tuğrul İnançer sohbetlerinde bazen hazır bulunan kişilere hitaben Hz. Peygamberimiz'in zevceleri olan mübarek annelerimizin isimlerini sorardı. Eksiksiz sayan olursa bundan çok memnun olur ve onların en güzel şekilde bilinmesini arzu ederdi. İşte elinizdeki kitap, müminlerin mübarek annelerini birer birer anlatırken, onlara gösterilmesi gerek saygının da keyfiyetini ortaya koyuyor. Bilhassa, Müslüman kadınlar için rehber niteliğinde olan bu çalışma, Müslüman erkeklere de kılavuzluk yapmakta. Efendimiz'in çok evliliğinin hikmetlerini izah ederken, kalplere sokulmaya çalışılan tereddütleri, şüpheleri ve vehimleri de izale etmekte. Netice itibarıyla, “ezvâc-ı mutahharât” vesilesiyle bir kere daha Fahr-i Kainat Efendimiz’e ve onun nurefşân sünnetine işaret edilmekte.
“Ne konuşursak konuşalım, Efendimiz'in zevceleri, ‘mübarek annelerimizden’ de konuşsak, yine gayemiz Efendimiz'dir. Dünyada Efendimiz'den başka konu yoktur. Ötekilerin hepsi boştur. Risâletpenah Efendimiz konuşulmazsa, Allahu Teâlâ konuşulamaz. Allah'ın zikrinin olmadığı bir konu da gönlü tatmin etmez. Allah, bizlere ve toplumumuza onun şefaatiyle inayet etsin. İnşallah Efendimizi unutma, hatırlamama, tanımama günahından, vebalinden, hatasından, kusurundan kurtulduğumuzda örnek ‘alacak’ değil, vaktiyle olduğumuz gibi örnek ‘olacak’ hâle geliriz. Ezvâc-ı Tâhirât validelerimizin şefaatlerini Allahu Teâlâ’dan niyaz ederiz.”
Editörün görüşü
Sufi Kitap, merhum Ömer Tuğrul İnançer'in vefatından bir ay evvel son kitabı olan Kalb-i Selîm'i neşretmişti, şimdi de vefatından sonra ilk kitabını yayımlamanın hüzünlü sevincini yaşıyor. "Mübarek Annelerimiz Ezvâc-ı Tâhirât" namıyla raflardaki yerini alan bu eser-i bergüzidenin muhtevası, merhum İnançer'in adeta üzerine titrediği bir konu olduğu, onu tanıyanların malumudur. Bazı sohbetlerinde, haziruna ezvâc-ı tâhiratın mübarek isimlerini sorar ve insan annelerinin isimlerini bilmeli, diye nasihatlerde bulunurdu. İşte, Kainatın Fahri Efendimizin mübarek zevceleri, müminlerin anneleri olan muhterem validelerimizin hayat hikayeleri ve günümüze bakan yönleri merhum İnançer'in samimi üslubuyla istifadenize arz edilmekte... Ayrıca, muhterem yazarımız bu mübarek hayatları ele alırken takınmamız gerek tavır ve bakış açısı konusunda da bazı önemli tespitlerde ve uyarılarda bulunmakta.
En önemli cümle
"Peygamber Efendimizin bütün yakınlarına meveddet göstermeliyiz ama validelerimiz de bize anne kadar yakın olmalı."
Bu kitap neden önemli
Kaçımız Hz. Peygamberimizin mübarek zevcelerini ve Kur'an'daki tabiriyle annelerimizi eksiksiz sayabilir? İşte bu çalışma, bugüne değin biraz ihmal edildiğine inandığımız böylesi önemli bir konuyu ve bilmemiz gereken mühim kişileri gündemimize getirmekte... Bu değerli kitap Hz. Peygamberimizin (sav) başta Hz. Hatice annemiz olmak üzere Hz. Meymune validimize kadar ki toplam on üç validemizin hayatına ışık tutuyor. Bazı art niyetli oryantalistlerin öne sürdüğü çirkin iftiralara ve iddialara karşı aklı ve kalbi tatmin eden bir anlatımla Hz. Peygamber Efendimizin 54 yaşından sonra yapmış olduğu bu evliliklerin maddi ve manevi hikmetlerini anlatıyor. Bu kitap, ayrıca, beşeri münasebetlerimizde, karı-koca ve yakın akraba ilişkilerinde bir rehber işlevi görmekte... Çok ilginç bazı kıyaslar yapmakta. Örneğin: Kaçımız Peygamber Efendimizin mübarek kerimeleri Hz. Fatıma'nın kayınvalidesiyle küçük bir odacıkta yaşadığını biliyor? Merhum İnançer, her aile için ehemmiyet arz eden önemli konulara da değinerek ezvâc-ı mutahharât üzerinden enfes bir Asr-ı Saadet okuması takdim ediyor. Bu kitabı değerli kılan iki yöne daha temas edelim. Bu yönleri de merhumun bir vasiyeti gibi telakki edip esere yerleştirdik. Birincisi, Hz. Peygamberimizin her bir zevcesiyle ayrı ayrı paylaştığı hücre-i saadetlerini gösteren bir kroki/şema hazırladık. İkincisi, yine yazarın işaretiyle fark ettiğimiz bir hutbeyi bulup, tercüme ettirip esere dahil ettik. Bu hutbe muhteşem bir hatip olduğunu öğrendiğimiz Hz. Aişe'nin, babası halife-i rû-yi zemîn Hz. Ebubekir Efendimizin vefatında kabri başında, irad ettiği nutk-i şerifeleridir. Bütün validelerimizin ele alındığı bu kitap yer yer detaylı açıklamalarıyla Hz. Peygamberimizin ve ondan sonraki halifelerinin de hayatlarının değişik noktalarına ışık tutmakta.
Anahtar kelime
Ezvac-ı Tahirat, Hz. Ayşe, Hz. Hatice, Hz. Sevde, İfk Hadisesi, Hz. Hafsa, Zeynep binti Cahş, Hz. Mariye, Hz. Safiyye, Hz. Reyhane, Hz. Meymune, Hz. Ümmü Seleme, Zeynep binti Huzeyme, Hz. Cüveyriye, Ümmü Habibe