İmparatorluğun Tuna Donanması - Timaş Yayınları

imparatorlugun-tuna-donanmasi-9786256582156.jpg
Yeni

İmparatorluğun Tuna Donanması

Bir İmparatorluk Nehrinin Savunma Hattı
Marka: Timaş Akademi
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Timaş Akademi - Tarih Dizisi
Sayfa / Ebat: 448s. / 16,5*24
İlk ve Son Baskı: Kasım’24 / Kasım’24
Baskı Sayısı: 1
ISBN: 978-625-6582-15-6
Barkod: 9786256582156
520.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

Bugün on ülkenin topraklarından geçen Tuna Nehri, Osmanlılar döneminde Avusturya’dan sonra Osmanlı sınırları içine giriyor ve tamamen Osmanlı toprakları üzerinden Karadeniz’e ulaşıyordu. Tarih boyunca parçalı bir hâkimiyet altında olan bu uzun su yolunun Budapeşte’den Karadeniz deltasına kadar tek bir güç olarak kontrol edilmesi, bölgeye mahsus güçlü bir donanma kurulmasını gerektirmişti. Askerî harekâtlara nehir üzerinden lojistik destek sağlamak ve bölgede güvenliği tesis etmek amacıyla kurulan Tuna Donanması, özellikle Balkanlar ve Orta Avrupa'da gerçekleştirilen Osmanlı seferlerinde stratejik bir rol oynadı. Nehir savaşlarına uygun, hafif ve hızlı gemilerden oluşan donanma, Osmanlı’nın kara ve deniz güçlerinin birleşik operasyonlarında kilit bir faktördü.

·       Osmanlı-Rus ve Osmanlı-Avusturya savaşlarında önemli görevler üstlenen Tuna Donanması’nın teşkilat yapısı nasıldı?  Kapudanlar, başbuğlar ve kethüdalar arasındaki organizasyon hangi temeller üzerine kurulmuştu?

·       Tuna Donanması’nda hangi tip gemiler ne şekilde kullanıldı? Nehir donanmasının gerekleri açık deniz donanmalarından nerelerde ayrışıyordu?

·       Donanma, savaşlarda nasıl bir rol üstlendi? Nehrin muhafazasına ve sefer lojistiğine yaptığı katkılar nelerdi?

·        Tuna Donanması’nın üstlendiği mühimmat, asker ve zahire nakilleri sırasında yaşananlar Osmanlı’nın idarî anlayışına ve o günkü iktisadî ve sosyal koşullara dair neler söylüyordu?

Dr. Seyfullah Aslan, bölgede Osmanlı hâkimiyetinin korunması açısından kritik bir rol üstlenen Tuna Donanması’nı II. Viyana Kuşatması’ndan Pasarofça’ya uzanan evrede tüm boyutlarıyla ele alıyor.

“Seyfullah Aslan’ın İmparatorluğun Tuna Donanması, Teşkilât ve Faaliyetler (1683-1718) adlı kitabı nehir tarihleri alanına yeni bir ufuk getirecektir. Bu eseriyle yazar, sadece bir nehrin tarihini en iyi şekilde araştırmanın yollarını göstermekle kalmamış, arşiv belgelerinin girdaplarında güvenle dolaşmanın ipuçlarını da sunmuştur.”

Prof. Dr. İdris Bostan

En önemli cümle
Uçaktan aşağı bakarken gördüğüm Tuna Nehri’nin ihtişamı büyüleyiciydi. Nehrin uzunluğu yanında yer yer genişleyen bölgeleri ve Karpatları aşarken girdaplar bölgesinde daralan yatağının çılgın akışı yukarıdan bütün netliğiyle görülüyordu. Nehirde gemileri hayal ettim. O an, her bir geminin ne taşıdığından daha çok ne tür hikâyelerle yol aldığını düşünüyordum. Bana arşiv belgelerinde yer almayan başka bir şey lazımdı. Onu arıyordum.
Bu kitap neden önemli
II. Viyana Kuşatması sonrası dönemde Balkanlardaki statükonun korunması açısından Tuna Donanması kritik bir önem kazanmıştır. Seyfullah Aslan'ın denizcilik tarihinin bir numaralı ismi Prof. Dr. İdris Bostan'ın danışmanlığında hazırladığı bu çalışmada Osmanlı'nın Balkanlarda tutunma macerası Osmanlı-Türk belleğinde silinmez bir iz bırakan Tuna'nın kolları arasında anlatılıyr.

Diğer kitaplara göz atın

Yeni
yapay-zeka-ve-islam-9786256582170.jpg

Yapay Zeka Ve İslam

Mehmet Bulgen
Timaş Akademi
510.00 TL
Yeni
ahlak-felsefesinin-temelleri-9786256582149.jpg

Ahlak Felsefesinin Temelleri

David Fordyce
Timaş Akademi
280.00 TL
Yeni
imparatorlugun-tuna-donanmasi-9786256582156.jpg

İmparatorluğun Tuna Donanması

Seyfullah Aslan
Timaş Akademi
520.00 TL
nasihatul-muluk-sultana-ogutler-9786256582132.jpg

Nasihatül Mülûk / Sultana Öğütler

İmam Gazâlî
Timaş Akademi
200.00 TL
osmanlinin-ilk-mebuslari-9786256582118.jpg

Osmanlı'nın İlk Mebusları

Sinan Çakır
Timaş Akademi
430.00 TL