Osmanlı'nın İlk Mebusları - Timaş Yayınları

osmanlinin-ilk-mebuslari-9786256582118.jpg
Yeni

Osmanlı'nın İlk Mebusları

BU TOPRAKLARIN İLK PARLAMENTO DENEYİMİ
Marka: Timaş Akademi
Kitaplık: Siyasetname Kitaplığı
Sayfa / Ebat: 352s. / 16,5*24
İlk ve Son Baskı: Eylül’24 / Eylül’24
Baskı Sayısı: 1
ISBN: 978-625-6582-11-8
Barkod: 9786256582118
375.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

Osmanlı’da meclis, seçim ve temsil mekanizmaları söz konusu olduğunda yapılan çalışmalar genellikle II. Meşrutiyet ile başlatılır. Oysa Osmanlı’nın demokrasi ve kurumsal bir meclis tecrübesi 1876’da ilk Osmanlı Anayasası olan Kanun-i Esasi’nin ilan edilmesi üzerine toplanan meclislere dayanır. Üstelik bu meclisler, düşünüldüğü gibi sembolik bir “Evet Efendim!” meclisi değildir, oldukça sert ve sorgulayıcı oturumlara şahitlik etmiştir. Nitekim I. Meşrutiyet’in ömrünün kısa olması biraz da bundan kaynaklanır.

93 Harbi’nin devam ettiği krizli günlerde Rusya ile Osmanlı arasındaki savaş durumunu görüşmek için yapılan bir meşveret meclisinde Meclis-i Mebusan’ı temsilen toplantıda bulunan İstanbul mebusu Astarcılar Kethüdası Hacı Ahmet Efendi’nin Padişah II. Abdülhamid’in yüzüne karşı sarf ettiği “Siz bizim fikrimizi pek geç soruyorsunuz. Bize, felaketin önünü almak mümkün olduğu zaman müracaat etmeli idiniz. Meclis-i Mebusan kendi malumatı haricinde sebebiyet verilen bir halden dolayı mesuliyeti asla kabul etmez,” şeklindeki sözleri üzerine Meclis-i Mebusan olağan çalışma takvimini tamamlayamadan padişah iradesi ile kapatılır.

Meclis-i Mebusan’la ilgili çalışmalarda temel kaynak zabıt cerideleridir. Bu kitapta ise Dr. Sinan Çakır zabıt ceridelerinin ötesine geçerek seçim prosedürünü, meclis binasının hazırlanmasını, mebusların kimlik ve eğitimlerini, içerisinde bulundukları cemiyetleri ve görev aldıkları idari birimleri, mebusluk öncesi ve mebusluktan sonraki kariyerlerini ayrıntılı biçimde inceliyor. Böylece bu Meşrutiyet anlatısında dönemin özneleri, yani mebuslar ön plana çıkıyor. Özellikle izledikleri sert muhalif tutumla dikkat çeken ve Meclis-i Mebusan’ın kapatılmasından sonra memleketlerine dönme zorunluluğuna uğrayan mebusların Yeni Osmanlılar ve Midhat Paşa ile olan bağlantıları ve bu ilk mebusların tatminkâr bir performans sergiledikleri ortaya koyuluyor.

 

Editörün görüşü
Osmanlı'nın bu ilk parlamento deneyimi, üzerinde yaşadığımız toprakların demokrasi öyküsüne dair çarpıcı veriler sunuyor. Tanzimat'tan itibaren devreye giren vilayet idare meclisleri üzerinden Osmanlı taşrasının demokrasi ve seçim mekanizmalarıyla İstanbul'a kıyasla daha erken tanıştığını gösteriyor. Halkın mebuslar vasıtasıyla merkeze yönelttiği taleplerin müdanasız temsilciler aracılığıyla seslendirildiğini duyuyoruz. Bu tecrübenin uzun ömürlü olmaması ise merkezi idarenin hazım derecesi hakkında fikir veriyor.
En önemli cümle
Osmanlı'nın ilk meclisinin muhalif mebuslarından Astarcılar Kethüdası Hacı Ahmet Efendi’nin Padişah II. Abdülhamid'in yüzüne karşı sarf ettiği sözler: “Siz bizim fikrimizi pek geç soruyorsunuz. Bize, felaketin önünü almak mümkün olduğu zaman müracaat etmeli idiniz. Meclis-i Mebusan kendi malumatı haricinde sebebiyet verilen bir halden dolayı mesuliyeti asla kabul etmez!”
Bu kitap neden önemli
Osmanlı’da demokrasi ve meclisle ilgili çalışmalar genellikle II. Meşrutiyet ile başlatıldığı için tarih literatüründe bu ilk meclis adeta yok hükmündedir. Gazetelere akseden zabıt ceridelerini saymazsak Birinci Meclis ve vekilleri üzerine ilk defa böyle bir çalışma hazırlanıyor. Dr. Sinan Çakır ilk mebusların siyasi faaliyetleri üzerinden Osmanlı’nın ilk meclisiyle ilgili çarpıcı bilgiler sunuyor. Çok etnikli ve çok dinli bir yapı olan Osmanlı İmparatorluğu'na mensup olan tüm grupların ne ölçüde temsil edildiğini net verilerle ortaya koyuyor. Sembolik sanılan bu ilke mecliste yapılan tartışmalar, muhalif vekiller ve sert söylemleri bu topraklardaki demokrasi tecrübesinin evveliyatına ışık tutuyor.

Diğer kitaplara göz atın

Yeni
osmanlinin-ilk-mebuslari-9786256582118.jpg

Osmanlı'nın İlk Mebusları

Sinan Çakır
Timaş Akademi
375.00 TL
osmanlinin-bagdattaki-son-yillari-9786256582088.jpg

Osmanlı’nın Bağdat’taki Son Yılları

Emine Şahin
Timaş Akademi
440.00 TL
18-yuzyilin-ikinci-yarisinda-osmanlida-sarraflar-ve-iliski-aglari-9786256582064.jpg

18. Yüzyılın İkinci Yarısında Osmanlı'da Sarraflar Ve İlişki Ağları

Ertan Ünlü
Timaş Akademi
300.00 TL