Devlet - Timaş Yayınları

devlet-9786256582071.jpg
Yeni

Devlet

Antik Yunan’dan günümüze ulaşan ölümsüz eser: Devlet
Marka: Timaş Akademi
Kitaplık: Siyasetname Kitaplığı
Sayfa / Ebat: 336s. / 16,5*24
İlk ve Son Baskı: Mart’24 / Mart’24
Baskı Sayısı: 1
Tercüman:
ISBN: 978-625-6582-07-1
Barkod: 9786256582071
250.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

“Devletimizde filozoflar hükümdar olmadıkça ya da şimdi ‘yöneticilerimiz’ dediğimiz kimseler, felsefe işini ciddiyetle ve layıkıyla üstlenmedikçe ve şu iki şey; siyasi güç ve felsefi akıl birleşmedikçe sevgili Glaukon, ne devletlerimiz için ne de sanırım insan soyu için dertlere bir durak olabilir. Özel hayat için de kamusal hayat için de başka bir mutluluk yolu olmadığını görmek kolay değildir ama öyledir.”

Antik Yunan’ın efsane üçlüsünden biri ve Sokrates ile Aristo’yu birbirine bağlayan kişi olan Platon’un Devlet’inde dünya düşünce tarihinde iz bırakmış bütün kavramlar ele alınır. Bazı felsefe tarihçilerine göre bütün bir Avrupa felsefesi, Platon’un geride bıraktığı düşünce mirasına düşülen dipnot hükmündedir.
Platon bu eserde, ilk ipuçlarını Sokrates’in verdiği “bilgelerin yönetimi” düşüncesini temellendirerek canlandırmış ve siyasi düşünce tarihinin ilk yönetim sınıflandırmalarından birini yapmıştır. Adalet kavramının taşıdığı meziyetlerin şimdiye kadar hiç kimse tarafından tatmin edici bir biçimde savunulmadığının söylenmesi üzerine Platon, adaletin ve adaletsizliğin doğasını sorgulamaya başlar. “Adil bir yaşam, adaletsiz yaşamaktan neden daha iyidir?” sorusuyla başlayıp, ideal toplum yapısının nasıl olması gerektiğini tasvir eder.
İdeal devletin kuruluşunu Platon’un dilinden okumak gerçekten heyecan vericidir. Akıcı bir üslupla ilerleyen bu düşünce silsilesi içinde sansürden öjenizme, ortak mülkiyetten anarşizme, demos’un iktidarından seçkinlerin yönetimine kadar, bugün hâlâ karşısında ya da yanında tavır aldığımız birçok olgunun öncüllerini görürüz.

Editörün görüşü
Siyaset felsefesinin kurucusu kabul edilen Platon Devlet, Sokrates'in Savunması, Şölen ve birçok eseriyle, özellikle de Mağara Benzetmesi ile bilinir. Bazı felsefe tarihçilerine göre bütün bir Avrupa felsefesi, Platon'un geride bıraktığı düşünce mirasına düşülen dipnot hükmündedir. Bugün siyasetle ve siyasal alanla ilgili neredeyse tüm tartışmalarının öncüllerini bu eserde bulabiliriz. Dahası, düşünceyi doğrudan aktarmak yerine muhatabında bilginin doğmasını sağlayan tekniği ile Platon, sağlıklı bir düşünce akışının nasıl olması gerektiğini de pratik biçimde gösterir.
En önemli cümle
Eğer bizden, hangi meziyetin kentimizi iyileştirmeye en çok katkı sağlayacağına karar vermemiz istenseydi buna ne cevap verirdik? Acaba bu, yönetilenlerle yönetenlerin ittifakı mıdır? Yoksa nelerden korkulması ve nelerden korkulmaması gerektiğine dair askerlerin zihninde var olan ve hukuk tarafından üretilen inançların korunması mıdır? Yoksa acaba koruyucularda bulunan uyanık zekâ mıdır? Yahut kentin ‘iyi’ olmasının en önemli nedeni; çocuklarda, kadınlarda, kölelerde, hürlerde, sanatçılarda, yönetenlerde ve yönetilenlerde cisimleşen; herkesin tek kişi olarak kendisinin vazifesini yapması ve herkesin her işe karışmaması mıdır?
Bu kitap neden önemli
Antik Yunan'ın efsane üçlüsünden biri ve Sokrates ile Aristo'yu birbirine bağlayan kişi olan Platon'un Devlet'inde geçmişten bugüne siyasal oluşumların teşkilinden varlıkların ve değerlerin nasıl dağıtılacağına, toplumsal sınıflar arasındaki uyum ve işbirliğinden ideal yönetim yapılarına, varoluş bilincinden mistisizme kadar tüm sosyal bilimlerin ana başlıkları ele alınmıştır.

Diğer kitaplara göz atın

Yeni
18-yuzyilin-ikinci-yarisinda-osmanlida-sarraflar-ve-iliski-aglari-9786256582064.jpg

18. Yüzyılın İkinci Yarısında Osmanlı'da Sarraflar Ve İlişki Ağları

Ertan Ünlü
Timaş Akademi
250.00 TL
islam-hukukunda-iyiniyetin-korunmasi-9786256582033.jpg

İslam Hukukunda İyiniyetin Korunması

Abdurrahman Bulut
Timaş Akademi
225.00 TL