Sordum Sarı Çiçeğe - Timaş Yayınları

sordum-sari-cicege-9786257949880.jpg

Sordum Sarı Çiçeğe

Bitkinin güzelliği, tohumun iyiliğinden, insanın güzelliği ise kalbinden gelir. Unutma, kalbi kötü olan tohum vermez, güzel kokmaz.
Marka: Sufi Kitap
Kitaplık: Sufi Kitaplığı
Diziler: Tasavvuf Edebiyatı
Sayfa / Ebat: 320s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Mayıs’23 / Mayıs’23
Baskı Sayısı: 1
ISBN: 978-625-7949-88-0
Barkod: 9786257949880
Üst Başlık: Gülşen-abad Mesnevisinde Sufilerin Baharı ve Çiçek Sembolizmi
250.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

Molla Câmî’nin ‘‘Dervişlerin sohbetinden, Muhammed kokusu gelir.” sözündeki mânâ Şemseddin Sivâsi’nin bahçesinde cân bulur. Hz. Şems mis kokulu çiçek dervişlerinin sohbet meclisinden yayılan Muhammedi kokunun sırrına vasıl olabilmek için bizi bahçeye davet eder. Bu bahçeye girenler Muhammedî hakikati Gül’ün kokusunda keşfetmeye talip olanlardır. Şems’in bahçesinde toprağa rengarenk dokunmuş halı misali çeşit çeşit çiçeklerin birlikteliği ve güzelliği hayranlık uyandırır, yemyeşil ağaçlar sizi selâmlar, ağaçların olgun meyveleri bahçedekilere hizmet etmek için can atarak dokunsanız avcunuza düşüverir, cıvıl cıvıl şakıyan kuşlar bahçeye gelmiş olmanızı muhabbetle karşılar, başınızı kaldırdığınızda göz göze geldiğiniz kocaman bulutların sizi orada görme sevinci ılık bir yağmur olarak size dokunur, rüzgar ise yağmurun sevinç gözyaşları ile ıslanan toprağın kokusunu size taze bir nefes olarak hediye eder. Nihayetinde bu bahçede gülün kokusunu duyumsayanlar bahçenin daimî misafiri, gönüllüsü ve gülün dostu olur, kokunun sırrına varanlar ise nice sayısız gönül bahçesinde gül olur. Meryem Merve Özdemir sizi böylesi güzel bir tasavvuf bahçesine davet ederken birbirinden renkli, ahenkli ve hoş kokulu çiçek demetleri takdim ediyor.

Editörün görüşü
Meryem Merve Özdemir'in hem tasavvuf hem de botanik ilmini bir araya getirerek oluşturduğu bu kitap klasik tasavvuf edebiyatına ait önemli bir metnin günümüze bakan bir şerhidir. Bu çalışma, Şemseddin Sivâsî'ye ait Gülşenâbâd mesnevisinde geçen on adet çiçeğin ve çeşitli bitkilerin bir dervişin seyr ü sülûk yolculuğundaki sembolik anlamlarını irdeliyor.
En önemli cümle
Bağa bahçeye gelin, yeşillikleri yeşil giyinmişleri seyredin. Her köşede gül satanların dükkânlarını görün. Gül bülbüllere gülerek sesleniyor: “Susun, susun da toprağa düşüp susanları seyre dalın."
Bu kitap neden önemli
Bu kitap klasik tasavvuf edebiyatının kullandığı bazı mazmunları ve bilhassa çiçek metaforlarını tasavvuf terminolojisi açısından değerlendirmektedir. Halvetî tarikatının önemli şeyhlerinden kabul edilen Şemseddin Sivâsî'nin Gülşen-âbâd adlı mesnevisinde yer verdiği çiçekler Hak yolunda yürüyen dervişler için anlam yüklüdür. Bu eserde Hak talibine gönderilen çağlar üstü mesaj incelenmek suretiyle, tasavvuf yolunun bir çiçek kadar narin ve nahif özelliklere sahip olduğu ortaya konulmakta.
Anahtar kelime
Gül, Lale, Şemseddin Sivasi, Nilüfer, Gülşenabad, Zerrin-kadeh, Zambak, Tasavvufta Çiçek

Diğer kitaplara göz atın

Yeni
gelenegin-pesinde-9786257949996.jpg

Geleneğin Peşinde

Mahmud Erol Kılıç
Sufi Kitap
175.00 TL