Tasavvufun Altın Çağı - Timaş Yayınları

tasavvufun-altin-cagi-9786055215910.jpg

Tasavvufun Altın Çağı

Ekrem Demirli, tasavvuf mirası için "altın dönem" olarak kabul edilen 13. yüzyılı Konevi ve Arabi perspektifinden anlatıyor.
Marka: Sufi Kitap
Kitaplık: Sufi Kitaplığı
Diziler: Tasavvuf Araştırmaları
Sayfa / Ebat: 288s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Mayıs’15 / Temmuz’23
Baskı Sayısı: 2
Kapak Tasarım:
ISBN: 978-605-5215-91-0
Barkod: 9786055215910
Üst Başlık: KONEVİ VE TAKİPÇİLERİ
280.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

XIII. yüzyıl, Anadolu İslam coğrafyasında içtimaî hayattaki karmaşaya ve siyasî sorunlara rağmen bilim ve düşünce hayatında en verimli asırlardan biridir. İbnü’l-Arabî ve Sadreddin Konevî’yle gelişip metodolojik olarak ortaya konan tasavvuf anlayışı, yeni dönem bilim ve düşünce hayatının izlerini taşır ve araştırmacılarla teozofik tasavvuf olarak adlandırılır. Bununla birlikte bu iki büyük isim, söz konusu dönemi tasavvuf ve bütün İslam mirası için "altın dönem" kabul eder. Herhangi bir tarihsel gelişmenin kemâlata ermesinin ardından çoğunlukla bekleneceği gibi, XIII. yüzyıla damgasını vuran bu isimlerin ardından da şârihler dönemi gelmiş; kendilerinden önce yazılmış eserleri, ortaya çıkan düşünceleri; ilmî ve manevî olarak münazaralar neticesinde şerh etmişlerdir. Böylece günümüze kadar ulaşan şerh küliiyatının temelleri de bu dönemin hemen akabinde atılmıştır. Dolayısıyla XIII. yüzyıl; tarihî, ilmî ve içtimâi olarak kendinden sonraki asırlar için bir kaynak asrı olarak tarihteki yerini almıştır.


Ekrem Demirli, Tasavvufun Altın Çağı'nda bu dönemde neşv ü nemâ bularak gelişen tasavvuf metodunu, bu metodun yalnızca bir metot olarak kalmayıp irfana, ilhamata, manalara olan dayanaklarını; siyasî tahribatların ve savaşların vuku bulduğunu o dönemde Anadolu'nun kalbine maneviyat tohumları ekerek yaşamış ve Anadolu'yu baştan başa kuşatmış isimlerin tasavvuf literatürünü ilmek ilmek örme hikâyesini sistematik bir şekilde ele alırken okura bir Anadolu medeniyetleri panoraması sunuyor. 
 

Editörün görüşü
İbn Arabî ve Sadreddin Konevî hakkında sayılır otoritelerden biri olarak kabul edilen Prof. Dr. Ekrem Demirli bu önemli etüdünde sadece Ekberî düşünce yapısının Konevî üzerindeki ve oradan yayılan tesirleri değil aynı zamanda Hacı Bektaş-ı Veli'den Bedreddin Simavî'ye, Yunus Emre'den Aziz Mahmud Hüdâyî'ye dair değerlendirmelerini bulacaksanız.
En önemli cümle
XII. ve XIII. asırlar Anadolu'daki bütün düşünce ve tasavvuf hareketlerinin ana kaynağı olarak hatırlanmalıdır.
Bu kitap neden önemli
Tasavvuf düşüncesinin önemli bir akımı olan Ekberîliğin oluşum sürecinde önce devraldığı miras ve İbn Arabî sonrası tesirlerini en vazıh ve açık bir şekilde izah eden bu kıymetli çalışma bilhassa İbn Arabî'nin üvey oğlu Sadreddin Konevî'nin ve onun ardıllarının düşünce dünyalarına nüfuz etmek için güzel bir bakış açısı sunuyor.
Anahtar kelime
Gazali, Farabi, Esirüddin Ebheri, Sadreddin Konevî, İbn Arabi, Fahreddin Razi, Cüneyd-i Bağdadi, Vahdet-i Vücud, Yunus Emre, İbn Sina, Molla Fenari, Mifathü'L-Gayb, Kutbuddin Muhammed İzniki, İbn Haldun, Aziz Mahmud Hüdai, Şeyh Bedreddin, Hacı Bektaş-ı Veli, Dört Kapı, Dört Makam

Diğer kitaplara göz atın

Yeni

İmam Gazali Seti (7 Kitap)

Sufi Kitap
975.00 TL
Yeni
olum-ve-otesi-9786259524320.jpg

Ölüm Ve Ötesi

İmam Gazâlî
Sufi Kitap
110.00 TL