Siyasetin Ahlaki Eleştirisi - Timaş Yayınları

siyasetin-ahlaki-elestirisi-9786050845617.jpg
INSTAGRAM PAYLAŞIMLARI

Siyasetin Ahlaki Eleştirisi

Alim bir Osmanlı şehzadesinin padişah babasına yakarışı...
Marka: Timaş Akademi
Kitaplık: Siyasetname Kitaplığı
Diziler: İslam Siyaset Düşüncesi Dizisi
Sayfa / Ebat: 480s. / 16,5*24
İlk ve Son Baskı: Eylül’22 / Eylül’22
Baskı Sayısı: 1
ISBN: 978-605-08-4561-7
Barkod: 9786050845617
Üst Başlık: Da'vetü'n-Nefsi't-Tâliha İle'l-A'mâli's-Sâliha
Orijinal Dil: Arapça
520.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

Yavuz Sultan Selim’in kardeşi ve II. Bâyezid’in oğlu olan Şehzade Korkud, yönetici ailenin yöneticiliği tercih etmeyen âlim bir üyesi, Hanefî bir çevrede kendi iradesiyle Şâfiîliği seçmiş bir fakih, dedesi Fatih’in siyasi, hukuki ve ilmî faaliyetleri sayesinde büyük bir imparatorluk hâline gelen güçlü ve önü açık bir siyasi teşekkül içerisinde yapılanları kıyasıya eleştiren bir hükümdar adayıdır. Yöneticilikten affını istemesine ve idareden uzak olduğunu defalarca söylemesine rağmen Korkud’un, ömrü boyunca siyasetten de ilimden de kop(a)mayan bir sima olduğunu görülmektedir. Ayrıca Osmanlı Hanedanı’ndan eser telif eden tek âlim olarak dikkat çeken bir isimdir.

Siyasetin Ahlâkî Eleştirisi adıyla yayınladığımız, orijinal adı Da‘vetü’n-Nefsi’t-Tâliha ile’l-A‘mâli’s-Sâliha  olan Şehzade Korkud’un bu eseri, onun siyasetle alakalı düşüncelerini içerir. Korkud, babasına hitaben yazdığı bu çalışmasını farklı alanlara ait pek çok eserden istifadeyle hazırlamıştır. Şeriat ile örfün birbiriyle uyuşmazlığını, yöneticilik sorumluluğuyla takvalı bir İslami yaşayışı birlikte götürmenin imkânsızlığını savunan Korkud, bu gibi sebeplerle yöneticilikten kendi isteğiyle feragat ettiğini ileri sürmektedir.

Daha önce orijinali basılmamış olduğu gibi yazıldığı Arapçanın dışında başka bir dile de ilk defa çevrilen bu eser hem kronolojik bakımdan en erken hem de kapsam ve hacim itibarıyla şeriat-örf ilişkisi konusunda Osmanlı sistemine yönelik en etraflı eleştirileri içeren en önemli siyasetnamelerdendir. Musa Sancak’ın yaptığı daha çok edisyon kritik niteliği taşıyan bu tercüme ve Asım Cüneyd Köksal ile Musa Sancak’ın birlikte kaleme aldığı giriş bölümüyle siyaset kitaplığımıza çok önemli bir kaynak eseri kazandırmış bulunmaktayız. 
Editörün görüşü
Bu çalışma, verdiği eserler bakımından diğer Osmanlı hanedan üyelerinden ayrışan ve önemli bir ilim adamı olan Şehzade Korkut'un dönemindeki siyasi olayları şeriat süzgecinden geçirerek eleştirdiği önemli bir siyasetname metnidir. Bu metin ilk defa Türkçeye çevrilerek okuyuculara sunulmaktadır.
Bu kitap neden önemli
Bu kitap, alim bir Osmanlı şehzadesinin padişah babasına hitaben yazdığı bir siyasetname metnidir. Şehzade Korkut, bir taraftan ilimle bir taraftan da siyasetle uğraşırken babasının dikkatini çekebilmek için düşüncelerini kaleme alıp kendisine sunmuştur. Bu eser, genellikle şairlikleriyle bilinen Osmanlı hanedan üyelerinden biri tarafından yazılmış bir siyasetname olarak türünün tek örneğidir. Şehzade Korkut, yaşadığı dönemde şahit olduğu siyasi olayları şeriat süzgecinden geçirerek eleştirmiş ve eleştirilerini babasına sunmuştur. Bu bakımdan oldukça önemli olan bu eser Musa Sancak'ın Arapçadan Türkçeye sadeleştirerek ve notlandırarak çevirisiyle ilk defa Türk okuyucusunun dikkatine sunulmaktadır.

Diğer kitaplara göz atın

Yeni
yapay-zeka-ve-islam-9786256582170.jpg

Yapay Zeka Ve İslam

Mehmet Bulgen
Timaş Akademi
510.00 TL
Yeni
ahlak-felsefesinin-temelleri-9786256582149.jpg

Ahlak Felsefesinin Temelleri

David Fordyce
Timaş Akademi
280.00 TL
Yeni
imparatorlugun-tuna-donanmasi-9786256582156.jpg

İmparatorluğun Tuna Donanması

Seyfullah Aslan
Timaş Akademi
520.00 TL
nasihatul-muluk-sultana-ogutler-9786256582132.jpg

Nasihatül Mülûk / Sultana Öğütler

İmam Gazâlî
Timaş Akademi
200.00 TL
osmanlinin-ilk-mebuslari-9786256582118.jpg

Osmanlı'nın İlk Mebusları

Sinan Çakır
Timaş Akademi
430.00 TL